17 januari 2022

Zo kom je snel van rouwvliegjes af

2 min read

Insecten kunnen zowel in huis als buitenshuis voor vervelende situaties zorgen. Wanneer je last hebt van insecten zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen. Welke stappen je dient te ondernemen hangt voornamelijk af van waar het probleem zich voordoet. Zo dien je in huis een andere aanpak te hanteren dan buitenshuis. Een insect die voor veel problemen kan zorgen is een rouwvliegje. In dit artikel leggen we uit wat een rouwvlieg is en nog belangrijker, hoe je er vanaf kunt komen. 

 

Wat zijn rouwvliegjes?

Rouwvliegjes zijn niet stekende muggen en zijn zwart van kleur. Ze zijn erg klein en zeker niet gevaarlijk. Wel kunnen ze de larven van de rouwvliegjes voor problemen zorgen. De larven vreten namelijk de wortels aan waardoor de plant eerder last krijgt van bacteriën en schimmels. Hierdoor loop je het risico dat je mooie kamerplanten sterven. Mochten de planten sterven, dan ben je nog niet van het probleem af. De rowuvliegjes leveren enkele dagen, maar kunnen in die tijd wel 200 eitjes leggen. Voordat je het doorhebt heb je te maken met een plaag en zit je hele huis vol rouwvliegjes en larven. 

 

Hoe kom je van rouwvliegjes af?

Als je last hebt van rouwvliegjes zijn er verschillende acties die je kunt ondernemen. De meest effectieve manier is door ze te bestrijden met aaltjes. Aaltjes zorgen ervoor dat de larven van de rouwvliegen dood gaan. Hierdoor ben je binnen enkele weken van de plaag af. Wel is het belangrijk dat je voldoende aaltjes inzet. Hoe meer aaltjes je inzet, hoe sneller je van het probleem af bent. Aaltjes tegen rouwvliegjes dienen wel op de juiste manier te worden gedaan.

 

Hoe ga je te werk?

Rouwvliegjes bestrijden met aaltjes dient op een specifieke manier te gebeuren. Als je de aaltjes in huis hebt dien je de potgrond eerst te bevochtigen. Vervolgens los je de aaltjes op en breng je het mengsel aan op de potgrond van alle kamerplanten. Naast dat je de aaltjes in huis kunt gebruiken, is het bij een temperatuur boven de 10 graden ook mogelijk om ze in de tuin in te zetten. 

 

Hoe voorkom je een nieuwe plaag?

Als je eenmaal van de rouwvliegjes af bent wil je uiteraard voorkomen dat je er nog een keer last van krijgt. Een manier hoe je dat kunt voorkomen is door de planten precies genoeg water te geven. De reden waarom dit werkt is omdat rouwvliegjes eitjes leggen in een natte grond. Daarnaast is het ook belangrijk dat je plantenresten verwijderd. De rouwvliegjes eten dit namelijk en de kans dat ze dan eitjes leggen in de grond is groter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *